Stap in het onbekende

thijs

In 1995 verwisselde de Snitser Thijs Roosjen Hoogeveen in voor het Indonesische Bogor. Hier biedt hij zijn diensten aan als juridisch adviseur en IT specialist, ook runt hij een autoverhuurbedrijfje, en handelt hij in Harley Davidsons. Tevens heeft hij in Bogor met zijn vrouw Lanny een Harleypub voor expats (Café HARLYS).

Je bent naar Indonesië gegaan: waarom?

Omdat de kaarten in Nederland mijn inziens al geschud zijn: het is te geregeld, te aangeharkt allemaal. Bovendien wil mijn vrouw niet in Nederland wonen, ze is van Indonesische afkomst en vindt Nederland te koud.

Je handelt in Harley's, was je daar altijd al liefhebber van? En hoe lopen de zaken?

Ik was niet zo zeer een liefhebber, maar het is de techniek die ik mooi vind en bovendien 'connect' het in een Harley-club goed.. net als sport... De handel is hier levendig, ook omdat een Harley aardig waardevast is. Veel mensen zien het als een investering. En het is tevens een statussymbool, wie een Harley rijdt laat zien dat hij echt 'westers' georiënteerd is.

Wat is goed gegaan?

Ik ben inmiddels aardig geaccepteerd en heb een permanente verblijfsvergunning, ook ben ik inmiddels aardig geïntegreerd, ik spreek, lees en schrijf Indonesisch en kan me hier uitstekend redden. Het verkrijgen van een permanente verblijfsvergunning is bijna net zo moeilijk als in Nederland.

En wat is juist tegengevallen?

Het afsluiten van bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering of elke andere verzekering, dat is erg tricky en aan uitbetalen heeft men een broertje dood. Het kan lang duren eer men betaalt en... rechtsprocedures kosten jaaaaren...

Wat is het meest opvallende aan Indonesië?

De rijke cultuur, en neem maar gerust van mij aan, Indonesië is een echt WESTERS land.. niks geen derdewereldland. Het is in een zeer korte tijd een democratische staat geworden, weliswaar met kinderziektes, maar je kan niet verwachten dat een 'democratie' in één nacht 'werkt'. Vooral islamitische groeperingen snappen het begrip 'democratie' niet.. Maar ach welk geloof is wel democratisch...

Je noemt Indonesië het land van de onbegrensde mogelijkheden. Waarom?

De industriële wereld heeft Indonesië herondekt, dit land trekt grote bedrijven aan: Unilever, Phillips, Mentos en Bata hebben hier grote fabrieken en zijn bezig om hun bestaan hier snel uit te breiden. China heeft zichzelf al uit de markt geprijsd door de stijgende loonkosten. Bedrijven die zich hier vestigen krijgen de ruimte: ze kunnen bijvoorbeeld dingen produceren die in Nederland niet meer mogen worden geproduceerd. Waarom denk je dat Unilever hier zo graag zit? Indonesië is op weg een modern land te worden. Men streeft naar een hogere levensstandaard, en hanteert sinds kort ook een soort sociaal systeem dat steeds beter wordt. Zo zijn ziekenhuizen verplicht om 30% van hun capaciteit beschikbaar te stellen aan minder bedeelden.

Wat is een opmerkelijk voorbeeld van het leven, of het zakendoen, of de ethiek?

Veel mensen zijn hier arm maar gelukkig. Zakendoen is tricky, zeker als je niet op de hoogte bent van de regels en wetten. Die zijn overigens gelijk aan die van Nederland, maar Indonesië heeft meer last van ambtelijke bemoeizucht en bureaucratie dan Nederland. En wil je zakendoen dan heb je bijna altijd een lokale partner nodig. Dit kan de nodige problemen opleveren, zeker als je zakenpartner niet eerlijk is. En een nadeel van Indonesië is dat de rechtsgang verschrikkelijk lang kan duren, zeker als je de weg niet kent.

Wat doe je in je vrije tijd?

Vliegen (ik heb diverse licenties Europees, Amerikaans en een Indonesisch brevet) zwemmen en duiken en natuurlijk motorrijden.

Wat zijn je toekomstplannen?

Mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de democratie in Indonesië. En genieten van het leven zolang als dat duurt. In 1994 werd ik opgegeven door de artsen. En in Indonesië heb ik twee maal door medische miskleunen bijna het loodje gelegd. Dat versterkt mijn instelling dat je moet genieten van het leven als het in je mogelijkheden ligt.

Heb je tips voor ondernemers die iets soortgelijks willen doen?

Wees niet bang om in het onbekende te stappen. Ga ook niet over één nacht ijs: zoek informatie over wat er te koop is in het land van je dromen. En: falen is geen schande maar een les om het de volgende keer beter te doen. En je mag contact opnemen met mij voor advies. Daarmee kun je heel veel (leer)geld besparen. Ik zit hier nu 17 jaar en weet uitstekend de weg, ook geef ik juridisch advies aan mensen die willen ondernemen in Indonesië.

Contact met Thijs

De Harlys pub is inmiddels gesloten vanwege een aflopend huurcontract. Thijs heeft op een nieuwe locatie (20 meter verderop) Café Chiers geopend. Met het nieuwe café richt hij zich op een breed publiek, maar onder de vaste bezoekers bevinden zich nog steeds veel motorfans. De laatste jaren legt Thijs zich vooral toe op het geven van juridisch advies aan buitenlanders die in Indonesië gevestigd hebben of willen vestigen. Hij heeft een goede relatie met de lokale overheid. Wil je contact opnemen met Thijs? Dat kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit artikel verscheen eerder in Ondernemend Friesland